top of page

Stoffen lampenkap verven

Vandaag ben ik aan de slag gegaan met een project dat ik al heel lang uitgesteld heb: het verven van mijn lampenkap. Ik wist al lang dat ik mijn tafellamp met huidige lampenkap niet ging gebruiken, de kleur van de lampenkap stond me niet aan en er zaten wat vlekken op. Maar de stap om het dan te gaan schilderen voelde toch groots. Heel eerlijk.. Het viel reuze mee! Of beter gezegd, het was een fluitje van een cent! Ik ben super blij met mijn kleurkeuze en ik ben heel erg blij met het resultaat. Wat een toffe kleur is de lampenkap nu en hij past nu veel beter in mijn interieur. En dit alles kostte me maar 20 minuten werk, en dat is inclusief voorbereiding! Dit is zonder droogtijd.

Ik zal vanaf nu ook anders naar lampenkappen kijken bij de kringloop. Het gaat nu alleen nog maar om de vorm, formaat en de stof. Ik weet nu hoe en hoe makkelijk ik de kleur van de lampenkap kan veranderen! Hoe ik mijn lampenkap geverfd heb en met welke verf? Ik verfde mijn lampenkap met krijtverf van het merk Dixie Belle. Hieronder lees je hoe ik dit deed.


Vooraf en achteraf resultaat foto van het verven van een lampenkap
Lampenkap verven: before and after

Wat heb je nodig?

  • Krijtverf

  • Mist bottle / Water verstuiver

  • Kwast

  • Lampenkap

  • Roerstokje

Eventueel:

  • Aluminiumfolie

  • Schuurspons

  • Babydoekjes/vochtige doek


Extra informatie over de benodigdheden:

Krijtverf:

Ik heb Dixie Belle krijtverf gebruikt in de kleur Collard Greens. Ik heb dit potje verf al eerder gebruikt op een klein ladekastje en had nog wat over. Voor dit project heb ik maar weinig krijtverf gebruikt! Een goed project voor als je nog maar een beetje krijtverf over hebt dus.


Ik ben niet bekend met alle andere krijtverf merken. Ik heb zelf wel ooit eerder gewerkt met Fusion Mineral Paint en hier ben ik zelf helemaal niet enthousiast over. Nu heb ik deze verf niet gebruikt op stof maar ook op een houten ladekastje. De verf is naar mijn mening erg gevoelig; bij de kleinste aanraking komen er al beschadigingen. Daarbij vond ik de verf zelf ook niet prettig aanbrengen, het dubbel over een deel verf gaan met de kwast trok de vorige verf er al vanaf. In vergelijking daarmee vind ik Dixie Belle heel veel fijner. Dixie Belle gebruik je altijd in combinatie met water voor het soepel aanbrengen van de verf. Een mist bottle is hiervoor echt een aanrader. Dit was mijn eerste keer verven van stof met krijtverf, ik ben dus (nog) niet bekend met andere merken.


Mist bottle:

Je wilt je lampenkap goed vochtig hebben (niet nat!), zodat de krijtverf goed in de stof van de lampenkap kan trekken. Ik raad een mist bottle (waterverstuiver) aan en geen normale plantenspuit. Een plantenspuit geeft wat grotere druppels af die op je zojuist geverfde delen kunnen komen. Een mist bottle geeft zoals de naam al zegt een mist spray, wat hele fijne druppeltjes zijn. Hierdoor wordt het water goed verspreid bij het sprayen en heb je niet op een plek dikke druppels. Ook erg fijn als je een kastje opknapt met krijtverf!


Kwast:

Ik denk dat allerlei kwasten voor dit project kunnen werken. Ik gebruikte een dikke kwast, bijna helemaal recht afgesneden, van de Action (merk Copenhagen Gold, maat 16). Deze kwast voelde stug aan om goed rondjes mee te draaien over de stof om de krijtverf er een soort van in te masseren (blenden).


Lampenkap:

Mijn lampenkap is gemaakt van stof met aan de binnenkant plastic. De stof is een soort geweven stof met een geweven patroon.


Kies bewust welke kleur verf je wilt gebruiken in combinatie met de kleur van je lampenkap. Een donkere stof lampenkap kost meerdere lagen verf om volledig te dekken met een lichte kleur. Ik begon zelf met een witte lampenkap en ging hieroverheen met een donkere kleur groen krijtverf.

Benodigdheden voor het verven van een stoffen lampenkap
Stoffen lampenkap met Dixie Belle verf en gebruikte kwast


Voorbereiding:

Kies een werkplek die nat mag worden. Je sprayt namelijk vaak met de mist bottle en je ondergrond wordt daarmee nat. Maak je lampenkap voordat je begint stofvrij door middel van een doekje, borstel of stofzuiger. Je hoeft daarnaast verder niet elk vlekje op de stof schoon te maken, je verft er overheen dus je ziet er niets meer van. Let wel op dat de vlek geen vet is, want vet komt door de verf heen.


Plak de binnenkant van de lampenkap af als je het belangrijk vindt dat hier geen spetters of vegen kunnen komen. Ik heb dit niet gedaan en vind het ook niet erg dat er aan de binnenkant wat spetters zitten. Ik heb vegen en een deel van de spetters direct na verven af kunnen doen met babydoekjes.


Roer je krijtverf goed met het roerstokje voordat je begint.


Actiefoto van stoffen lampenkap verven met krijtverf en blend methode
Actiefoto: Stoffen lampenkap verven met blend methode

Lampenkap verven

Maak eerst de lampenkap vochtig met de waterverstuiver. De lampenkap mag best vochtig worden, maar niet zo nat dat het gaat druppen. Spuit ook water over je kwast. Dip nu de punt van je kwast in de verf en breng deze met ronddraaiende bewegingen aan op de lampenkap. Spray direct wat water over dit deel heen, zodat je de krijtverf nog goed kan verplaatsen en ga verder met deze ronddraaiende beweging. Je masseert de verf als het ware in de stof van de lampenkap. In het Engels noem je dit “blending” (letterlijke vertaling is mengen) en ik verbaster dit woord naar het Nederlands als “blenden”.


Ik heb ervaren dat je kwast en lampenkap goed vochtig moeten zijn, anders breng je de verf te ‘puur’ aan. Dit zie je later bij het opdrogen terug: je ziet dan een donkere plek.

Spray elke keer wat water op je kwast en op de lampenkap en pak weer een beetje verf. Je kunt ook de verf op je kwast en het water eerst een beetje mengen met ronddraaiende bewegingen op een stukje aluminium. Zo zorg je ervoor dat je geen donkere plekken krijgt zoals ik omdat je het ‘te puur’ aanbrengt.

Op deze manier verf je de hele lampenkap. Vergeet hierbij de randen niet. Mocht je net als ik de binnenkant niet afgeplakt hebben, kun je verfspetters en vegen nu nog met een babydoekje/vochtige doek weghalen.


Laat helemaal opdrogen, dit kost zeker een aantal uren. Voel voorzichtig of de stof droog is voordat je verder gaat.


Geverfde stoffen lampenkap resultaat
Resultaat direct na het verven van de lampenkap


Meerdere lagen?

Mijn lampenkap had eigenlijk maar één laag nodig, maar ik had dus donkere plekken omdat ik de verf voor het aanbrengen niet vochtig genoeg had gemaakt om goed uit te smeren. Dus uiteindelijk heb ik twee lagen nodig gehad, maar het had zeker in één laag gekund.

Zoals eerder benoemd kost het ook meerdere lagen als je van een donkere kleur naar een lichte kleur wilt gaan. Je weet dat je meerdere lagen nodig hebt als je na het drogen nog plekken van de originele kleur ziet, of als je net als bij mij donkere plekken ziet. Voordat je opnieuw begint met het vochtig maken en verven van de stof, wil je eerst de stof lichtjes opschuren. Bij de eerste laag valt het mee hoe krokant/ruw de stof aanvoelt, maar bij de tweede laag voel je veel verschil tussen de stukken die je lichtjes opgeschuurd hebt en welke niet.

Het lichtjes opschuren doe je met een schuurspons. Geen schoonmaakspons voor in de keuken, maar eentje die je in verfzaken of doe-het-zelf zaken vindt om echt mee te schuren. Gebruik een ‘fijne’ spons en dus een schuurspons met een hoge korrelgrootte (minimaal 180 of hoger). Ga met ronddraaiende bewegingen over de stof heen. Doe dit voorzichtig. Stof de lampenkap na het schuren af. Dit kan bijvoorbeeld met een droog doekje, zacht borsteltje of met een stofzuiger. Nu kun je beginnen met het aanbrengen van een nieuwe laag verf, zoals je eerder geleerd hebt. Herhaal alle stappen opnieuw totdat je blij bent met het resultaat en dus de originele kleur niet meer ziet.

Ik koos ervoor om ook na mijn tweede (en laatste) laag verf nog te schuren. De stof voelde iets te krokant aan naar mijn mening. Een keer licht over de stof gaan met de schuurspons verhielp dit direct.Bescherming:

Ik heb mijn lampenkap na het verven geen beschermlaag gegeven. De lampenkap wordt niet vaak aangeraakt en zal ik hooguit afstoffen met een droge doek. Mocht je jouw lampenkap wel willen beschermen, kan dit bijvoorbeeld met wax. Dit doe je door de wax er eerst goed in te boenen, even in te laten trekken en daarna het overtollige weg te vegen. Let op, de matte uitstraling kan hierdoor verloren gaan.Het resultaat is een lampenkap die geverfd is met groene krijtverf
Eindresultaat: Een geverfde stoffen lampenkap

Resultaat:

Wat vind ik mijn lampenkap vet zeg! Ik twijfelde vooraf nog wel of ik de groene kleur leuk zou vinden voor op de lampenkap. Maar zo hey, wat vind ik mijn lampenkap vet!


Misschien wil ik de binnenkant van de lampenkap ook nog aanpakken. Ik zit te denken om aan de binnenkant van de lamp bladgoud te doen. Ik kan me inbeelden dat het heel erg vet staat met de groene kleur, maar ik kan me ook inbeelden dat het een beetje te veel wordt in combinatie met deze simpele voet. Mocht ik aan de slag gaan met bladgoud aan de binnenkant van de lampenkap, dan neem ik je hier zeker in mee door middel van een blog! Hou dus DIYcreatiefthuis in de gaten op Pinterest, Instagram of Facebook om het niet te missen!


Ik denk dat ik nu helemaal anders ga kijken naar lampenkappen bij de kringloop. Het gaat immers niet meer om de kleur maar om het formaat, de vorm en de stof! Met krijtverf, een kwast en wat water verander je de kleur van een lampenkap immers super makkelijk! Een zeer geslaagde lampenkap make-over, al zeg ik het zelf. Ga jij aan de slag met jouw lampenkap? Welke krijtverf ga jij gebruiken? Laat het me hieronder weten of op DIYcreatiefthuis op Instagram of Facebook. Ik ben heel benieuwd!Bewaar op Pinterest:

Lampenkappen verven inspiratie met vooraf en resultaat foto's
Pin op Pinterest


Komentáře


bottom of page