top of page

4x Zelf kerstkaarten maken (eenvoudig en goedkoop)

Met kerstkaarten kun je creatief los gaan. Er zijn namelijk zoveel manieren om leuke en eenvoudige kerstkaarten te maken! Kerstkaarten maken hoeft niet duur te zijn. Mijn kerstkaarten knutselde ik met blanco kaarten van de Action. In deze blog geef ik je 4 verschillende zelfgemaakte kerstkaart ideeën en voorbeelden! Dit zijn mijn zelfgemaakte kerstkaarten van 2022:


4x DIY kerstkaart ideeën voor het knutselen van zelfgemaakte kerstkaarten 2022


1. Kerstster in het negatief

Eenvoudige zelfgemaakte kerstkaart met kerstster en verfstipjes
Kerstster in het negatief

Benodigdheden:

 • Kaart

 • Potlood

 • Schilderstape

 • Mesje

 • Verf

 • Penselen of satéprikkers

Bepaal hoe groot je jouw ster wilt maken en plak hiervoor het benodigde aantal stukken schilderstape naast elkaar. Doe dit deels overlappend zodat het aan elkaar blijft zitten. Teken met potlood de ster die je wilt gaan uitsnijden en snijd de ster uit. Pak de ster voorzichtig op en plak op je kerstkaart. Met verf en satéprikkers of de achterkant van een penseel zet je allerlei stipjes op je kaart. Probeer goed de randen van de ster te benadrukken. Als je tevreden bent met jouw hoeveelheid puntjes haal je de kerstster weer weg. Er blijft nu een soort negatief achter van die kerstster!


Schrijf een mooie kerstwens onderaan de kaart en klaar is je zelfgemaakte kerstkaart! Je hebt voor deze kerstkaart maar weinig dingen nodig, hiermee is het een makkelijke en goedkope zelfgemaakte kerstkaart!2. Kerstkaart met een kerstbal van bladgoud


Eenvoudige kerstkaart met kerstbal van nep bladgoud
Kerstkaart met kerstbal van bladgoud
Kerstkaart maken met bladgoud kerstbal
Kerstkaart met kerstbal van bladgoud

Benodigdheden:

 • Kaart

 • Hobbylijm of houtlijm

 • Bladgoud (Ik gebruikte deze)

 • Stift

 • Twee penselenVoor deze kerstkaart gebruik je bladgoud (nep goud natuurlijk!) en hobbylijm. Je kunt hiervoor ook houtlijm gebruiken. Teken eerst jouw ontwerp op je kerstkaart en vul je ontwerp op met een kwast en lijm. Leg direct het bladgoud eroverheen en druk heel voorzichtig aan. Laat dit een paar uur drogen. Hierna ga je met een droge schone en zachte kwast over de losse delen bladgoud heen. Door deze beweging haal je deze los zittende delen weg en blijft alleen het gelijmde deel over! Pas hierbij op dat je niet te hard over het bladgoud heen gaat, hiermee kun je delen wegkrabben. Als je wilt kun je de losse stukken bladgoud bewaren in een bakje voor een volgende project.

Je hebt nu een heel mooie kerstkaart met goud! Ik vind dit er persoonlijk professioneel uitzien en ben ook erg trots op het resultaat.3. Aquarelverf kerstkaart


Zelf kerstkaarten maken eenvoudig en goedkoop
Aquarelverf kerstbal kaart

Benodigdheden:

 • Kaart

 • Aquarelverf

 • Penseel

 • Fineliner/zwarte pen


Ik heb me voor deze kerstkaart laten inspireren door een kerstkaart die ik tegenkwam op Pinterest. Dit is praktisch een gratis kerstkaart, je hebt er geen gekke dingen voor nodig! Zo heb ik mijn kaarten van de Action. Je gebruikt bij deze kerstkaart aquarelverf (waterverf) en een kleur naar keuze. Het idee is dat je niet nauwkeurig werkt, je maakt namelijk geen strak mooi rondje. Je laat ook een klein deel open van je kerstbal, die je dus niet vult met verf. Dit open deel moet de reflectie op de kerstbal voorstellen. Ik startte eerst met een penseel en alleen wat water. Hiermee maakte ik vooraf alvast de ronde vorm met het water. Dit zie je me in het begin van het filmpje doen. Daarna ging ik hier met aquarelverf doorheen. Wanneer de verf droog is zet je twee rondjes om je geverfde kerstbal heen met een dunne stift. Ook deze rondjes zijn expres minder strak en nauwkeurig geplaatst. Dit samen geeft een leuk speels effect. Teken boven deze cirkels de kerstbalhanger en het touwtje en daarmee is jouw zelfgemaakte kerstkaart af!4. Kerstkaart met uitgesneden kerstbal

Zelfgemaakte kerstkaart knutselen met goedkope kaarten van de Action en Action creatief hobby papier
Uitgesnede kerstbal kerstkaart

Benodigdheden:

 • Kaart

 • Papier met patroontje (Ik heb de mijne uit een blok van de Action)

 • Lijm

 • Hobbymesje/stanleymes

De laatste kerstkaart gaan we knutselen van papier. We hebben nodig: een papiertje met een leuk printje, een kaart, een mesje en wat lijm. Snijd uit de voorkant van je kerstkaart een rondje, dit wordt straks de kerstbal. Snijd ook een rondje uit het leuke papiertje met print. Zorg dat dit rondje groter is dan het rondje uit de kaart. Zo heb je een rand voor de lijm om het rondje op de kerstkaart te plakken. Voor het snijden van een strak mooi rondje gebruikte ik een klein verfblikje waar ik langsaf sneed. Voor het grotere rondje gebruikte ik een oud yoghurt-bakje, maar kijk vooral wat voor jou werkt.

Plak het grotere rondje aan de binnenkant van je kerstkaart. Teken aan de voorkant nog de kerstbalhanger en je kerstkaart is af!


Dit waren mijn 4x eenvoudige en zelfgemaakte kerstkaarten!

Dat waren de vier verschillende kerstkaarten ideeën. Ik vond het erg leuk om deze kerstkaarten zelf te maken en het was eenvoudiger en sneller klaar dan ik had verwacht! Ik heb persoonlijk twee favorieten waar ik niet tussen kan kiezen: de aquarelverf kerstkaart en de kerstbal van bladgoud. Welke kerstkaart is jouw favoriet?


Ben je ook creatief aan de slag gegaan met jouw eigen kerstkaarten? Laat het me dan vooral zien door het te delen op Instagram en @diycreatiefthuis te taggen!


Comentarios


bottom of page