top of page

DIY: Zelf papieren kerstballen maken

We gaan zelf onze eigen kerstballen maken en wel van papier! Wat is er nou leuker dan zelf je eigen kerstdecoratie maken? In deze blog leg ik je uit hoe ik zelf kerstballen van papier gemaakt heb en deel ik een PDF met je zodat je direct met je papieren kerstbal kunt beginnen.Hoe het begon

Ik ga graag naar kerstshows van tuincentra en bouwmarkten. Dat vind ik rond de kerst erg leuk om te doen. Heerlijk rondlopen en neuzen tussen de kerstdecoratie met alle leuke lichtjes en mooie kleuren. Kerstdecoratie heeft zo’n heerlijk fijne en warme sfeer! Nou, ik ben er dol op!


Nu geef ik je eerlijk toe dat ik niet vaak met iets de deur uitloop bij kerstshows. Het is denk ik een combinatie meerdere dingen: overweldigd voelen door de grote keuze tussen de (kleur)thema's, de euro's die het kost om alles binnen een thema te krijgen en (maar natuurlijk) dingen graag zelf proberen te maken!


Zo begon het maken van deze papieren kerstbal dan ook: ik zag een mooie papieren kerstbal liggen in de winkels, maar een enkele kostte al 7 euro!! En daarbij dacht ik: dat moet ik toch zelf kunnen maken? Ja hoor, dat is goed gelukt!

Papieren kerstbal zelf maken

Benodigdheden:


Papierkeuze:

Ik koos voor een papier van een grote rol kraft inpakpapier. Dit papier gebruik ik vaak en voor verschillende dingen: zo gebruik ik het als ondergrond om mijn tafel te beschermen, ik knutsel er mee en ik gebruik het als opvulmateriaal voor pakketjes die ik verzend.

Welk papier jij ook kiest, gebruik voor jouw kerstbal in ieder geval papier dat niet meteen zompig wordt bij een beetje lijm van een Pritt stift. Ik vind het persoonlijk het mooiste als het papier aan beide zijden dezelfde kleur is.


Stap 0: PDF printen

Downloaden en printen van de PDF. In de PDF zit een handige sjabloon voor het uitknippen van de kerstballen en dat je daarna helpt om op de juiste plek te lijmen d.m.v. het lijmsjabloon.


Stap 1: Sjabloon knippen

Maak een keuze tussen de kerstbal-sjablonen. Ik raad je aan om de rechter (de halve) kerstbal te gebruiken. Dit omdat je daarmee zeker weet dat je jouw kerstballen symmetrisch knipt, je moet de kerstballen toch dubbelvouwen en omdat je meerdere kerstballen tegelijkertijd kunt knippen door vellen op elkaar te leggen.

Extra tip: Leg bij het uitknippen van het sjabloon het papier op een wat steviger stuk plastic, om ze zo tegelijkertijd te knippen. Doordat het plastic wat dikker is, is het extra fijn bij het overtrekken van de sjabloon.


Kerstbal Sjabloon overtrekken op papier

Stap 2: Sjabloon overtrekken en uitknippen

Nu je het sjabloon uitgeknipt hebt, leg je hem op het papier waar je de kerstbal van wilt gaan maken. Trek de sjabloon over op dit papier en knip uit. Wanneer je de halve kerstbal gekozen hebt, vouw je jouw papier eerst dubbel en teken je hier de sjabloon op af. Tip: als je meerdere lagen op elkaar legt kun je er meerdere in een keer knippen. Gebruik eventueel tape om de lagen papier goed op elkaar te houden.

In totaal heb je zo’n 25 á 30 laagjes aan geknipte kerstballen nodig voor een volledige kerstbal.


Gebruik je de hele kerstbal sjabloon? Vouw eerst alle kerstballen dubbel voordat je naar de volgende stap gaat.Kerstbal lijmsjabloon gebruiken om papieren kerstballen op elkaar te lijmen

Stap 3: Lijmen

Pak je uitgeprinte lijmsjabloon uit het PDF erbij. Leg hier een geknipte (dubbelgevouwen) kerstbal op. Lijm met een plakstift aan de binnenkant van de kerstbal over lijn A. Duw aan en leg deze even weg. Doe dit met alle papieren kerstballen.


Lijm nu al deze dubbelgevouwen en gelijmde kerstballen aan elkaar. Dit doe je door er een te pakken, over de B-lijnen te lijmen en de volgende gevouwen en gelijmde kerstbal hier op te leggen. Zorg dat ze goed uitgelijnd op elkaar liggen en duw aan. Herhaal dit totdat je alle delen aan elkaar gelijmd hebt. Laat dit drogen.


Alle onderdelen van de papieren kerstbal verlijmen

Stap 4: Lusje maken

Als je de kerstbal in je boom wilt hangen, heb je een lusje nodig. Wil je hem niet in de boom hangen, dan kun je deze stap overslaan. Pak een stukje touw en maak er een lus aan. Ga met een lijmstift over de ruggen van de zojuist gelijmde kerstballen en druk hier het touw tegenaan, laat het lusje er bovenuit steken. Laat dit drogen.


Papieren kerstbal zelf maken DIY

Stap 5: Afronden van de kerstbal

We zijn bijna klaar want dit is alweer de laatste stap! Leg de verlijmde stapel kerstballen terug op het lijmsjabloon. Lijm nu voor de laatste keren over de B lijnen heen. Pak de stapel op en plak nu voorzichtig de bovenste en de onderste deel van de kerstbal aan elkaar door de kerstbal open te klappen. Hou dit even vast zodat de lijm kan drogen. Nu heb je een volle en ronde kerstbal gemaakt!


Het resultaat: Een zelfgemaakte papieren kerstbal voor kerstmis in de boom

En? Hoe is het gelukt? Ik ben erg benieuwd naar jouw kerstbal! Van welk papier heb je het gemaakt? Laat het me weten in de comments of tag @diycreatiefthuis op social media!


Volg ons op Instagram en Pinterest om geen leuke DIY ideeën te missen:) Pin voor later:

Maak een kerstbal van papier en knutsel zelf je kerstballen
Pin voor later

Kerstbal printable -DIY Creatief Thuis
.pdf
Download PDF • 32KB


Comments


bottom of page