top of page

Houten kerstster maken

Zoals je mogelijk wel door hebt maak ik graag dingen zelf. Dit doe ik ook erg graag voor de kerst en misschien dit jaar nog wel meer dan andere. We zitten in een gekke energiecrisis, dus goedkoop zelf kerstdecoratie maken komt nu extra goed uit.

Nu heb je voor dit DIY kerst project niet veel nodig. Voor dit project heb je namelijk alleen een lat hout nodig, verf of beits en wat houtlijm! Ik gebruikte een stuk hout en beits dat ik nog had liggen, dus het knutselen van deze kerstster was daarmee extra goedkoop. Qua gereedschap heb je wel een afkortzaag nodig, het is namelijk belangrijk dat je het hout strak en in de juiste hoek zaagt.


DIY houten kerstster maken - maak je eigen kerstdecoratie

Wil jij ook je eigen houten landelijke kerstversiering maken? Lees dan mee want in deze blog leer je hoe jij jouw eigen houten kerstster maakt!


Wat heb je nodig:

  • Lat hout (ik gebruikte een lat vurenhout van 9,2 cm breed en 0,9 cm dik)*

  • Houtlijm (ik gebruikte deze)

  • Beits of verf naar wens

  • Eventueel: Bakpapier

*Je kunt elke lat breedte en dikte gebruiken die je maar wilt. Je hebt echter wel genoeg oppervlakte nodig om de zijkanten te verlijmen. Ik adviseer een minimale latdikte van 0,9 cm. Deze houten kerstster is ter decoratie, zoals voor kerst tafeldecoratie of voor als muurdecoratie. Wil je de kerstster anders gaan gebruiken, door er dingen op gaat zetten bijvoorbeeld? Kies dan voor een dikkere lat voor meer lijmoppervlak en combineer dit eventueel met een pocket hole schroefverbinding.


Benodigd gereedschap:

  • Afkortzaag (ik gebruik deze Metabo afkortzaag)

  • Kwast


Stap 1: Zagen

De ster is gemaakt van 6 gelijke delen hout. In het onderstaande plaatje zie je een tekening met de afmetingen en hoeken van de sterdelen. De afmeting geldt als je dezelfde lat breedte gebruikt als ik* (dit is 9,2 cm). Stel je afkortzaag in op 30 graden en zaag het uiteinde van je lat zodat je alvast een zijde hebt met een hoek van 30 graden. Meet vanaf hier 10,6 cm af en zaag dit deel uit. Dit doe je in totaal 6 keer zodat je alle 6 de delen van de houten kerstster hebt.

Graden en afmetingen van de houten kerstster
Kerstster graden en afmetingen

*Alternatief stap 1: Gebruik je een ander formaat lat?

Zaag dan eerst het uiteinde van de lat in een hoek van 30° en meet hoe lang deze zijde is. Dit doe je omdat je wilt dat alle zijden even lang zijn.

Je kunt ook aan de slag gaan met de wiskundige rekenmethode van “sos/cas/toa” maar opmeten is waarschijnlijk sneller en makkelijker:). Teken de afmeting die je zojuist gevonden hebt af op het hout en zaag dit deel uit. Ook dit herhaal je 6 keer zodat je alle zes de onderdelen hebt van de kerstster.


Stap 2: Schuren

De volgende stap is alle onderdelen van de kerstster schuren. Je hoeft niet uitgebreid of lang te schuren. Het belangrijkste is dat er geen splinters meer zitten aan de randen. Deze randen ga je straks namelijk verlijmen.

Beitsen van de houten kerstster
Beitsen van de houten ster delen

Stap 3: Beitsen of schilderen

Wil je net als ik een rustieke landelijke kerstster maken? Beits dan jouw houten kerstster met een mooie bruine beits. Ik combineerde twee kleuren beits. Eerst beitste ik de onderdelen met deze grijze beits. Dit deed ik door de beits eerst overal aan te brengen en om daarna met een doekje het overtollige eraf te halen. Toen dit droog was bracht ik met dezelfde methode deze beits van de Hornbach aan.


Vind je het leuker om het meer opvallend en knallend te maken? Verf jouw kerstster dan bijvoorbeeld knalrood! Of wat dacht je van een gouden kerstster?Stap 4: Lijmen

Dit is alweer de laatste stap. We kunnen nu de onderdelen samenvoegen door ze te lijmen. Ik gebruikte deze houtlijm. Deze houtlijm droogt snel en droogt daarbij transparant op. Ik raad je dan ook aan om een transparante lijm te gebruiken. Leg hiervoor eerst wat bakpapier onder je houten delen. Lijm hecht namelijk niet aan bakpapier. Zo lijm je niet per ongeluk jouw houten kerstster aan je bureau of tafel.


Breng een laagje houtlijm aan op een zijkant en plak het volgende onderdeel hier tegenaan. Doe dit totdat alle onderdelen nu samen een kerstster vormen. Wanneer er lijm tussen de delen uit komt kun je dit nu het beste weghalen met een doekje. Zorg tijdens het lijmen en aanduwen dat alle punten goed met elkaar uitlijnen. Laat de kerstster nu drogen. Om te zorgen dat de delen samen blijven kun je ze proberen in te klemmen. Ik legde er een laagje bakpapier bovenop en hierop zette ik zware dingen zodat de ster bij elkaar bleef.


Knutsel je eigen houten kerstster voor kerst 2022
Het resultaat: Een landelijke houten kerstster!

Dat was de laatste stap! Nu de lijm van jouw kerstster droog is, is hij af! Wil je hem gaan ophangen? Boor dan een gaatje in een punt van de kerstster en rijg hier een stukje touw doorheen. Zo is deze houten kerstster ook leuk als kerst wanddecoratie!


Enne?

Hoe is het gegaan? Voor welke kleur heb jij gekozen? Laat het me vooral weten in de comments en deel vooral het resultaat op Instagram door ons te taggen!


コメント


bottom of page