top of page

DIY, wat betekent dat?

DIY. Je komt het overal tegen. Op Pinterest lees je veel titels met “DIY Home Decor” of “Fun DIY projects”. Maar wat is de betekenis van DIY nou eigenlijk en hoe spreek je het überhaupt uit? Ik leg het je hieronder uit.DIY is niks anders dan een Engelse afkorting dat staat voor “Do It Yourself”. Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekent DIY “Doe Het Zelf”. Je spreekt het uit als losse (Engelse) letters, fonetisch krijg je daarmee zoiets als “ Die Ai Waij”.


Bij DIY projecten wordt er gesproken over projecten waar je iets zelfs gaat doen, maken of bouwen. In de meeste gevallen begin je dan bij nul (in tegenstelling tot een IKEA bouwpakket bijvoorbeeld). Het belangrijkste onderdeel is dat je het zelf doet, het gaat namelijk niet om wat je gaat doen. Zo kan het gaan om zelf een stoel bouwen van hout, je eigen woondecoratie maken van klei, DIY kraamcadeaus maken van stof of zelf je vloer renoveren. Het is een brede term dus!


DIY is ondertussen zo’n bekende term dat we er ook een werkwoord vorm van gemaakt hebben, namelijk “DIY-en”. In het Nederlands zeg je bijvoorbeeld “Ik ga lekker even DIY-en” wanneer je lekker creatief aan de slag gaat en iets zelf probeert te maken.


DIY Creatief thuis gaat dan ook helemaal om creatief aan de slag te gaan met DIY projecten voor in en om je huis!


Ik persoonlijk gebruik de term DIY-en graag als ik creatief aan de slag ga. Het woord knutselen voelt voor mij alsof ik maar zit te fröbelen (dat woord heb ik nog niet eerder getypt haha!) en niet alsof ik echt iets serieus bouw met hout of maak voor in de woonkamer. Ik zelf zie de term knutselen meer als voor kinderen en DIY-en voor volwassenen. Klinkt dat gek? Ik geef eerlijk toe dat ik “knutselen” alsnog wel eens gebruik hoor. Maar, hoe zie jij dit? Heb jij dezelfde associatie met ‘knutselen’? Laat het me weten in de reacties, ik ben benieuwd!


Comments


bottom of page