top of page

Speedsquare, wat is het en wat kun je ermee?

Ik vertel je graag over een tool die ik al eventjes met plezier gebruik en dat is de speedsquare. Volgens Google is de Nederlandse term hiervoor “Meetdriehoek”, ik wist niet beter dan dat het een speedsquare heet. Weer wat geleerd!


Speedsquare wat is het en wat kun je er mee?
De Speedsquare

Ik kocht mijn speedsquare van het merk DjoDjo op Bol.com en gebruik hem elke keer dat ik in mijn werkplaats (lees ‘schuur’) sta. Ik kwam het hulpmiddel voor het eerst tegen in Amerikaanse houtbewerk en DIY video’s op Youtube. In het kort is een speedsquare een luxe driehoekige winkelhaak. Er wordt ook naar gerefereerd als een Amerikaanse winkelhaak of als een winkelhaak driehoek. Ik leg je hieronder uit wat de speedsquare allemaal kan.


Rechthoekige driehoek

Een speedsquare is een driehoek met één 90 graden hoek en twee hoeken van 45 graden. Met een speedsquare meet je dan ook gemakkelijk of twee onderdelen haaks op elkaar staan of juist in een hoek van 45 graden. Ik gebruik mijn speedsquare bijvoorbeeld om te controleren of het zaagblad van mijn afkortzaag goed ingesteld staat.


Aftekenen

Je gebruikt de speedsquare, net als een winkelhaak, om makkelijk af te meten en af te tekenen. Door zijn relatief lange zijde van 45 graden teken je ook met gemak een lijn van 45 graden af.


Speedsquare met afteken en afmeet zijde
De speedsquare heeft een relatief lange 45 graden zijde

Gradenboog

De meetdriehoek heeft ook een gradenboog, waardoor je makkelijk hoeken tussen de 0 en 90 graden aftekent. Je gebruikt hiervoor het “pivot” punt, dit punt heeft een kleine inkeping. Zie hieronder op de foto links bovenaan de inkeping in de speedsquare met de tekst "pivot". Je houdt dit punt vast op de gewenste plek en je draait de speedsquare naar de gewenste graden, waarna je direct een lijn kan tekenen. Hiermee staat deze lijn meteen in jouw gewenste hoek.


Speed square gradenboog zijde schuine zijde
Op de schuine zijde staan je de graden aangegeven

Lijnen trekken

Op de meetdriehoek zitten ook inkepingen per hele en halve centimeter, zie de foto hieronder. Deze helpen je om een strakke lijn te trekken door je potlood in een inkeping te zetten en samen met je speedsquare langs je hout af te bewegen. Mijn speedsquare heeft inkepingen tussen de 2 en 12,5 cm.


Inkepingen van de speed square voor makkelijk lijnen trekken
De inkepingen voor het trekken van lijnen

Zaagbegeleider

Een speedquare is doorgaans gemaakt van wat dikker materiaal. Hierdoor is de meetdriehoek over kortere afstanden goed te gebruiken als zaagbegeleider bij een cirkelzaag of decoupeerzaag. Zie twee foto's hierboven aan de linkerzijde de opstaande rand. Deze rand gebruik je om met je zaag langs af te gaan voor een strakke zaaglijn.


Extra pluspunt

Nog een klein ding dat ik fijn vind aan de speedsquare: De speedsquare kan blijven liggen op mijn houten plank als ik even weg moet lopen omdat ik weer even mijn potlood kwijt ben!😆 Ik heb een winkelhaak met een relatief dun stuk aluminium liniaal en een aluminium handvat. Deze winkelhaak valt van mijn plank af als ik hem loslaat, dat doet mijn speedsquare niet. Ook buigt de speedsquare niet door, in tegenstelling tot het liniaalblad van mijn winkelhaak.


HIP-VAL

Als laatste wil ik benoemen dat de sqeedsquare ook een “HIP-VAL” onderdeel heeft dat gebruikt wordt voor het bouwen van daken (een dakspar bijvoorbeeld). Dit onderdeel staat boven het gleufje op de 45 graden zijde. Ik weet echter niet hoe dit deel werkt, ikzelf gebruik dit onderdeel niet.


Conclusie:

Ik denk dat het doorschemert dat ik erg blij ben met mijn speedsquare. Ik gebruik hem dan ook veel vaker dan mijn winkelhaak. Welke functie(s) van de speedsquare spreekt jouw het meeste aan? Laat het me hieronder weten.

Heb je nog vragen over een speedsquare? Stel ze hieronder gerust!


Comments


bottom of page