top of page

Houten vlaggetjes maken met naam (gepersonaliseerd kraamcadeau!)

Voor twee goede vrienden heb ik een heel leuk DIY kraamcadeau gemaakt, al zeg ik het zelf! Ik vind het erg leuk om mensen dichtbij me te verrassen met zelfgemaakte cadeaus. Zoals je mogelijk al van me weet, werk ik graag met hout. Daarom wilde ik ook graag een gepersonaliseerd houten kraamcadeau maken. Na wat zoeken op Pinterest voor inspiratie, kwam ik op het idee om een gepersonaliseerde houten vlaggenlijn voor op de babykamer te maken. Ik heb namelijk op de vlaggen de letters van de baby’s naam gespeld, maar ook heb ik vormen en kleuren meegenomen die op het geboortekaartje stonden. Dit maakte het een gepersonaliseerd kraamcadeau. De vlaggenlijn werd erg gewaardeerd en daarom wil ik jou graag helpen om ook zelf een unieke houten naamslinger als kraamcadeau te maken. Of maak een houten naamslinger lekker voor jezelf, dat kan natuurlijk ook!


Benodigdheden:

Materialen:

 • Houten lat (breedte en dikte naar wens)

 • Schuurpapier

 • Verf en/of beits

 • Schilderstape

 • Touw

 • Stukje resthout

 • Optioneel: Lettersjabloon

Gereedschap:

 • Afkortzaag (ik gebruik deze)

 • Decoupeerzaag (ik gebruik deze*)

 • Speed Square (ik gebruik deze, in deze blog lees je wat het is)

 • Lijmklemmen

 • Boormachine

 • Houtboor (Kies een diameter die past bij je touw)

 • Rolmaat of duimstok

 • Potlood

 • Kwasten

*Disclaimer: Dit is een affiliatelink. Mocht je via deze link dit product aanschaffen, krijg ik hiervoor van Coolblue een bedankje. Dit kost jou niets extra's.


Houten lat gebruikt voor het maken van vlaggenlijn

Hout- en formaatkeuze

Mijn houten naamslinger maakte ik van een lat vurenhout. Vurenhout is een makkelijk te bewerken materiaal en kan gebeitst worden. Door het beitsen van hout blijf je de houtstructuur zien. Onbehandeld is vurenhout is niet geschikt voor weersinvloeden, maar deze houten slinger komt binnen te hangen. Als laatste wil ik alvast benadrukken dat deze houten naamslinger niet bedoeld is als speelgoed. Dit heb ik bij het geven van het kraamcadeau ook aan de ouders laten weten; je wilt de naamslinger buiten bereik van kinderen ophangen.


In totaal maakte ik 7 houten vlaggetjes, 1 voor elke letter van de baby zijn naam en daarbij nog 2 iconen. Deze iconen zijn geïnspireerd door het geboortekaartje en dit maakt het cadeau extra persoonlijk. Bekijk voor jezelf even hoeveel houten vlaggetjes jij nodig hebt. Mijn houten lat had een afmeting van 210 x 9,2 x 1,2 cm, maar ik had niet deze hele lengte nodig (ongeveer 85 cm). Elke vlag maakte ik 12 cm lang, maar daar zit geen exacte wetenschap achter. Ik tekende eerst een aantal afmetingen af en vond hierbij 12 cm de mooiste verhouding. Kijk vooral naar wat jij mooi vindt:)


Zagen

Met de afkortzaag zaag je de houten lat op maat en in kleine plankjes. Mijn plankjes zijn zoals eerder genoemd 12 cm lang. Na het op maat zagen, zaag je een hoek uit de plankjes. Hierdoor krijg je een vlaggetje. Dit doe je zo:


Aftekenen hoek met speedsquare voor zagen met decoupeerzaag


Aftekenen hoek met speedsquare voor zagen met decoupeerzaag

Aftekenen hoek met speedsquare voor zagen met decoupeerzaag


Aftekenen hoek met speedsquare voor zagen met decoupeerzaag

Teken d.m.v. de speedsquare een lijn van 45 graden vanaf een hoek van het plankje en doe dit ook aan de andere kant. Mocht je geen speedsquare hebben, is dit ook te doen met bijvoorbeeld een geodriehoek. Trek de lijn lang genoeg door zodat beide lijnen elkaar raken. Dit is het hoekje dat je met de decoupeerzaag gaat zagen. Door het zo af te tekenen kom je ook precies in het midden uit. Bij het zagen met een decoupeerzaag krijg je geen super strakke lijnen, maar dat past juist zo goed bij vlaggetjes.


Het handigste is als je eerst alle plankjes op maat zaagt, om daarna alle hoeken uit de plankjes te zagen. Tijdens het zagen met de decoupeerzaag gebruik je de lijmklemmen om de plankjes in te klemmen.


Inklemmen van het plankje om te gaan zagen
De houten plankjes inklemmen met houtklemmen
Hoekje uit plankje zagen om vlaggetje te maken
Met een decoupeerzaag de driehoekjes zagen
Ingeklemde houten plank zagen met decoupeerzaag om vlaggetje te maken
Met een decoupeerzaag de driehoekjes zagen
Het ersultaat: een blanco vurenhout vlaggetje die ingeklemd zit met lijmklemmen aan een werkbank
Het resultaat: een blanco vurenhout vlaggetje

Gaten boren

Om te zorgen dat je het touw door de vlaggen kunt rijgen, boor je gaten in de hoeken van de houten vlaggetjes. Hier rijg je jouw gekozen touw doorheen. Kies daarom voor een houtboor met een diameter die wat groter is dan de dikte van het touw. Je kunt gaten gewoon direct boren in de hoeken van de vlaggen, maar de afwerking van de gaten is dan wel wat ruw. Ook scheurt en splijt vaak de andere kant van het hout een beetje bij het boren. Om te zorgen dat het er juist strak en netjes uitziet, leg je een stukje resthout onder de vlag tijdens het boren. Zo bescherm je ook je ondergrond (bijvoorbeeld je werkbank of tafel). In de komende foto’s zie je terug dat ik dit bij sommige vlaggen nog niet gedaan had.


Schuren:

Schuur de randen van de vlaggen en let goed op eventuele splinters. Probeer ook rondom de zojuist geboorde gaten te schuren. Als je gaat beitsen is het mooi om ook het oppervlak te schuren. De beits hecht dan namelijk egaler en beter. Schuur met korrel 120 of hoger en schuur met de houtnerf richting mee, anders krijg je krassen die je na het beitsen extra goed ziet.


Beitsen of verven

Kies hoe je wilt dat jouw vlaggenlijn eruitziet. Ik koos voor een bruine beits (in de kleur ‘Notenboom’ van de Hornbach) met daaroverheen donkerblauw. Ik liet me voor deze kleur blauw wederom inspireren door het geboortekaartje. Ik creëerde een soort gedipt effect door alleen het onderste deel donkerblauw te schilderen. Hiervoor gebruikte ik schilderstape, voor een strakke lijn.Houten vlaggetje van dichtbij, gebeitst en geschilderd

Houten vlaggetje van dichtbij, gebeitst en geschilderd

De letters

Eerlijk is braaf, ik zou strakke letters niet kunnen schilderen zonder sjablonen. Ik maakte daarom zelf lettersjablonen met een Cricut machine. Ik maakte ook sjablonen voor de iconen (raketje en de maan) die geïnspireerd zijn door het geboortekaartje. Je kunt de letters met de hand schilderen of werken met (herbruikbare) lettersjablonen.


Vlaggenlijn met naam
De vlaggenlijn met naam
Houten vlaggen rijgen aan een touw om vlaggenlijn te maken
De vlaggen aan touw rijgen

Klaar!

Het enige wat je nog te doen staat is het touw door de gaten heen rijgen. Ik maakte tussen de houten vlaggen geen knoopjes, omdat ik een erg ruw touw gebruikte waardoor de vlaggen niet makkelijk van plek verschuiven. Dat was hem al! Ik ben echt heel blij met deze gepersonaliseerde vlaggenlijn.Eindresultaat is een houten gepersonaliseerde vlaggenlijn als kraamcadeau voor de babykamer
Het eindresultaat: De gepersonaliseerde vlaggenlijn met naam!

Wat vind je van het resultaat? Ik vind het persoonlijk super tof dat ik deze leuke gepersonaliseerde vlaggenlijn als uniek kraamcadeau heb kunnen geven. Mocht ik weer zo’n houten naamslinger gaan maken als kraamcadeau, dan zou ik misschien wel bladgoud willen toepassen! De vlaggenlijn zou ook lekker rustiek kunnen door alleen maar bruine beits met witte letters te gebruiken. Wat zijn jouw vlaggenlijn plannen?


2 commentaires


Invité
11 juil. 2023

Vet idee!

J'aime
diycreatiefthuis
11 juil. 2023
En réponse à

Dankjewel! Ik zou het zo weer maken en geven als kraamcadeau! 😁

J'aime
bottom of page